Blog

Tisztelt nyugdíjas Honfitársaim!

Jó esetben mindannyian megéljük a teljes életet. És minden korban megvan a magunk feladata: a fiatalnak a tanulás, a középkorosztálynak a munka, az idősnek pedig a tapasztalatok bölcs átadása.

Mindenki ugyanolyan értékes, és egy egészséges társadalmat a generációk harmonikus együttműködése jellemez. Sok még a tennivalónk, hogy eljussunk ide, de hiszem, hogy sikerülhet, ha őszintén és szeretettel fordulunk egymás felé. Ha meghallgatjuk és megértjük a másikat. A Jobbik és a magam nevében is azt ígérhetem, hogy ahogy ellenzékben, úgy kormányon is partnernek tekintjük az időseket és adunk a véleményükre, a magyar nyugdíjasokat – szüleinket és nagyszüleinket – pedig a legnagyobb tisztelettel és szeretettel fogjuk segíteni abban, hogy annyi nehézség és történelmi trauma után békés, boldog és biztonságos időskor adasson a számukra.

A magyar politika nem tudta megvitatni az idősek problémáit az elmúlt években. Sajnálatos, hogy a kormánypártok úgy érzik, hogy a nyugdíjasok életét megoldják Erzsébet-utalvány könyöradományokkal, és kizárólag a választások közeledte miatt, nevetséges nyugdíjprémiumokkal. Pedig ha az érintettek az emberi méltósághoz illeszkedő, a megélhetést valóban biztosító nyugdíjat kapnának, akkor nem kellene prémiumokat és különböző utalványokat adni nekik.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltjeként fontos kérdésnek tartom a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának kérdését. A Jobbik 2018-ban kormányra kerülve biztonságot és békét biztosít az időseknek. Személyes vállalásom - ami a Jobbik programjában is szerepel – egy méltányos, igazságos és rugalmas nyugdíjrendszer megteremtése:

1. Magyar index
A Fidesz-kormánynak, minden ellenkező állítása ellenére sem sikerült megőriznie a nyugdíjak vásárlóértékét. A Jobbik a jelenlegi gyakorlattal szemben magyar indexálást vezetne be, amely két elemet tartalmazna: a nyugdíjas kosár inflációjához, valamint a reálbérekhez kötné a nyugdíjak éves emelkedésének mértékét. 

2. Differenciált nyugdíjnövelés
Az átlagnyugdíjakat és az alacsony nyugdíjakat magasabb kulccsal emelnénk, hogy ezzel csökkentsük a kialakult hatalmas és igazságtalan különbségeket.

3. Szülői nyugdíj-kiegészítés
Ez a pont eddig is a Jobbik programjának egyik sarokpontját képezte, létjogosultságát pedig azzal indokolta, hogy szerinte az állam a "humán tőkébe való befektetést", tehát a gyermekvállalást és a gyermeknevelést nem honorálja kellőképpen a jelenlegi nyugdíjrendszerben. A Jobbik a gyermekek számára lehetővé tenné, hogy szüleiknek felajánlják a személyi jövedelemadójuk egy, vagy több százalékát nyugdíj-kiegészítés gyanánt. 

4. 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetősége
Szükségesnek tartjuk, hogy a férfiak is 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhassanak, mert Európában "a leghalandóbb ember a magyar férfi", ugyanis a magyar férfiak akár 7-8 évvel is kevesebbet élnek, mint nyugat-európai társaik. 

Az idős embereknek lelke is van, de ezzel nem foglalkozik az állam. Az egyik veszélyfaktor az idősek biztonságérzete, főként a vidékiek esetében a rossz közbiztonság súlyos problémát jelent, mert elsősorban a védtelen idős embereken csapódik le. Kiemelten fogjuk kezelni a kistelepülések közbiztonságának fejlesztését, hogy a magyar vidéken élő nyugdíjasok is békében tölthessék napjaikat.

Mint nemzeti konzervatív értékrendű miniszterelnök-jelölt úgy gondolom, hogy történelmi szövetségre van szükségünk a választási győzelemhez, és utána ugyanerre a történelmi szövetségre van szükségünk az ország felemeléséhez is. 

Hiszem, hogy az Ön élettapasztalata iránytűként vezérli majd április 8-án, hogy közösen magyar szívvel, józan ésszel, és tiszta kézzel tehessük rendbe az ország dolgait. 

A kormányváltás és egy felemelkedő ország reményében,

Tisztelettel:
Vona Gábor
miniszterelnök-jelölt