Blog

Tisztelt Hölgyeim!

Méltán híres regényírónk Jókai Mór szerint a férfi sorsa a nő. Modern társadalmunkban átalakulóban vannak a klasszikus női szerepek, de az a különleges kapcsolat, amely nők és férfiak között jöhet létre sosem fog megváltozni.

Méltán híres regényírónk Jókai Mór szerint a férfi sorsa a nő. Modern társadalmunkban átalakulóban vannak a klasszikus női szerepek, de az a különleges kapcsolat, amely nők és férfiak között jöhet létre sosem fog megváltozni.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltjeként szívügyem volt, hogy megalkossuk pártunk női programját. A hétköznapokban jómagam is tapasztalom, hogy a sikeres munkához elengedhetetlen a nők partneri együttműködése. Programunkban számos intézkedést tervezünk annak érdekében, hogy a hölgyek esélyt kapjanak a XXI. századi szerepeik teljes megélésére. 

A jelenlegi kormány valójában nem foglalkozik a nők problémáival és nem becsüli meg őket. A Jobbik egyenrangú félnek tekinti a nőket. Számunkra fontos, hogy a nők mindennapi terhei csökkenjenek, hiszen tudjuk, hogy a XXI. századi nők számos életterületen állnak helyt. Jellemzően – többek között – dolgoznak, akár több „műszakban” is, gyermeket nevelnek, háztartást vezetnek, iskolába járnak, fejlesztik magukat, sportolnak és mindezek mellett számos egyéb hétköznapi feladataikat látják el. Látjuk, hogy a nők jelenlegi helyzetére jellemző a túlterheltség.

A nők politikai és gazdasági szerepvállalását ösztönző rendszeren keresztül kívánjuk növelni. A Jobbik kormány megteremti a nők számára a rugalmas munkaidő, rugalmas szabadság, részmunkaidő és távmunka lehetőségét. Sajnos ma Magyarországon a rugalmas munkaidő pejoratív fogalom és a hozzá köthető bér is nevetséges. Ezen változtatni fogunk! Hiszen a rugalmas munkaidő, a 4 vagy 6 órás munkaidő díjazása nem lehet egyenlő az éhbérrel! Véleményünk szerint a normál bérhez arányosítva szükséges megállapítani azt, hogy alternatíva legyen és valódi megoldást hozzon. Ösztönzésként is szolgál majd, hiszen azon munkahelyek részére, amelyek elérhetővé teszik ezeket a foglalkoztatási formákat, adókedvezményt, vagy egyéb állami támogatást biztosítanánk.

A gyermekfelügyelet ellátásának könnyítése érdekében az önként jelentkező időseket bevonnánk az úgynevezett „szupernagyi” programba. Ennek eredményeként azok a nyugdíjasok, akik fizikailag, és szellemileg is alkalmasak e tevékenységre a délutáni gyermekfelügyelettel „aktivizálódnának” a szociális rendszerben. E folyamatba bevonnánk a szociális vagy pedagógiai életpályát választó egyetemistákat is, akiknek a gyermekfelügyelet, a foglalkozások tartása szakmai gyakorlatnak számítana.

Meglátásunk szerint a gyermekek napközbeni ellátása a nagy szegénységi kockázatnak kitett nagycsaládosoknak és az egyszülős családoknak segítséget jelentene, ezért a bölcsődei gondozási díjat eltöröljük.

A nők vállalkozóvá válását előtérbe kívánjuk helyezni: hangsúlyt fektetünk a nők vállalkozói ismereteinek, készségeinek, piaci esélyeinek növelésére, a női vállalkozások verseny- és innovációs képességeinek fejlesztésére. A nőket különböző programokkal, képzésekkel motiválnánk, melyekkel növekedne a vállalkozási kedvük és képességük.

Az elmúlt időben világossá vált, hogy az egyszülős családok élethelyzete is kizárólag két pártot érdekel. A közelmúltban megszervezett parlamenti ötpárti egyeztetésen, ahol az egyedülálló szülőkön való támogatás tervezése volt napirenden pártunk képviselője Dúró Dóra és az LMP-s Szél Bernadett jelent meg. A jelenlegi kormány nem tartotta fontosnak a részvételt, pedig a tanácskozás arra irányult volna, hogy a gyermeküket egyedül nevelő, így kiszolgáltatottabbnak számító szülők mind anyagi, mind jogi segítségben részesülhessenek.
A Jobbik nagy hangsúlyt kíván fektetni a prevencióra, azaz, hogy eleve minél kevesebb egyszülős család legyen – ezért a válások számának csökkentése érdekében növelnénk a szociális- és egészségügyi rendszer hatékonyságát is. Az anyagiak vonatkozásában is szeretnénk segítséget nyújtani azzal, hogy a gyermektartásdíj behajthatóságát hatékonyabbá kívánjuk tenni.

A Jobbik célja, hogy Magyarországon boldog és sikeres nők éljenek.

Vona Gábor
miniszterelnök-jelölt