Hírek

NEM ELÉG ISMERNI, KI IS KELL MONDANI A HÁZIORVOSOK PROBLÉMÁIT

A magyar egészségügyi alapellátás óriási gondban van, ezt jól jelzi, hogy nemcsak ellenzéki politikusok, de maga a szakma, a háziorvosok is figyelmeztetnek a közelgő veszélyre, az összeomlásra. A háziorvosok ügye egyértelműen kinőtt az aktuálpolitikai csatározások dimenziójából, ezért is szomorú, hogy a szakmai fórumokon nem képviseltetik magukat a kormánypártok.

Vona Gábor, a kormányváltásra készülő Jobbik miniszterelnök-jelöltje bemutatta pártja választási programját. A 67 oldalas anyagban kiemelt szerepet kapott az egészségügy, azon belül is az alapellátás területe, míg a Jobbik szakpolitikusai a múlt héten ismertették a háziorvosi praxisok megmentése érdekében tervezett konkrét lépéseket.

Ezek között találhatunk azonnali és hosszú távú, rendszerszintű beavatkozásokat is, mind az adminisztratív, mind pedig a finanszírozási területen.

Így például a legerősebb ellenzéki párt győzelmét követően az egészségügyben dolgozók ismét önálló minisztériumban képviselhetnék az érdekeiket, de felülvizsgálnák a praxistörvényt, megszüntetnék a szabályozási anomáliákat, és a háziorvosok számára is megalkotnák az életpályamodellt.

Szintén csak politikai akarat kérdése, hogy az alapellátásba több pénzt jusson, hiszen erre a jelenlegi költségvetési keret is lehetőséget biztosít. Így például megengedhető lenne, hogy a praxistámogatást a mostaninak a duplájára emeljék.

Természetesen, a párt programalkotói azzal is tisztában vannak, hogy pusztán plusz pénzzel nem lehet megoldani a közegészségügy minden szegmensében tapasztalható válságot.

Lapunknak nemrégiben Selmeczi Kamill beszélt arról, hogy az elöregedő háziorvosi társadalom 5 év múlva már nem fogja bírni a ránehezedő nyomást. Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnök arra figyelmeztetett, hogy sem anyagilag, sem pedig erkölcsileg nincs kellőképpen elismerve az a kolléga, aki a napi munkaidején felül is hatalmas erőt kifejtve látja el az akár harmadik körzetének betegeit is.

Hasonló véleménnyel van a Szövetség az Innovatív Alapellátásért (SZIA) mozgalom is. Az alulról szerveződő SZIA abban különleges, hogy nyíltan kimeri mondani az alapellátásban dolgozó orvosok és szakemberek problémáit, és azokra a megoldást az érintettekkel közösen keresi és terjeszti azt a döntéshozók, valamint mindenkori kormány elé.

A Szövetség december közepén tartotta meg első ülését, Tapolcán. Jól jellemzi a SZIA-t, hogy olyan szaktekintélyek tartottak előadást a környékbeli meghívott háziorvosoknak, mint dr. Kollai Balázs, dr. Kincses Gyula és dr. Ajtay András.

A háziorvosok megismerhették a különböző ellenzéki pártok programjait, illetve a Fidesz-KDNP "Folytatjuk!" jellegű „elképzelését”. Szegedi Judit, a SZIA alapító tagja a tapolcai előadáson arról beszélt, hogy

ha a szakmabeliek összefognak, akkor véleményeikkel, tapasztalataikkal képesek lehetnek egy új alapokon nyugvó, innovatív alapellátási rendszert kialakítani, valamint kidolgozni az ehhez szükséges javaslatokat.

A SZIA egyébként már tartott szakmai előadást Miskolcon és Győrben is.

A háziorvosok tehát tudják, hogy mi a probléma, el is tudják azt mondani, most már csak arra van szükség, hogy azt meg is hallgassa valaki.

(Forrás: Alfahír)

11 + 1 MINISZTÉRIUMBÓL FOG ÁLLNI VONA GÁBOR KORMÁNYA

Visszaadná a szakértő kormányzás hírnevét a Jobbik, melynek miniszterelnök-jelöltje ma ismertette a választások után felállítandó kormányzati struktúráját. Vona Gábor 11 + 1 minisztériumot fog irányítani, ha megnyerik a választást, mely mellett az évadnyitó rendezvényen ismertetett hét nagy stratégiai terület koordinálására egy-egy stratégiai tanácsot fog felkérni. Újra leszögezte: sem a választás előtt, sem utána nem fognak egyezkedni sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel, sem a DK-val.

A TUDÁS A LEGERŐSEBB FEGYVER A ZSARNOKSÁGGAL SZEMBEN, EZÉRT NEM FOGLALKOZIK AZ OKTATÁSSAL A FIDESZ

A Független Diákparlament vitára hívta a parlamenti frakciók miniszterelnök-jelöltjeit. Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor éltek a lehetőséggel, Orbán Viktor ezúttal sem. Elfogadta a meghívást Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, az MTA tudományos főmunkatársa. A diákokat Kormos Krisztián képviselte. A központi téma ugyan az oktatás volt, a legnagyobb tanulság mégis az, hogy a kormánypártok minden vágya ellenére, továbbra is létezik politikai vitakultúra Magyarországon.

VONA GÁBOR LONDONBAN: LAKOSSÁGI FÓRUM ÉS NEMZETKÖZI TÁRSADALMI SZERZŐDÉS

A Jobbik politikájának egyik kiemelten kezelt pontja a külföldön élő magyarok helyzete, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egyedül Vona Gábor, a párt miniszterelnök-jelöltje látogat el kampánykörútja során több külhoni és külföldi magyar közösséghez is. Ennek egyik állomása volt a tegnap Londonban tartott lakossági találkozó, melynek keretében nem csak a pártelnök előadását hallgathatta meg a szép számú közönség, hanem (mint általában) kérdések feltevésére is volt lehetőség, illetve a rendezvény csúcspontjaként sor került a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Külföldön Is Magyar Mozgalom között létrejött megállapodás aláírására is.