Hírek

VONA GÁBOR KOLOZSVÁRON: A VÁLASZTÁS IGAZI TÉTJE, HOGY MAGYARORSZÁG KIVÁNDORLÓ ORSZÁG LESZ-E

Ha marad az Orbán-kormány valószínűsíthető, hogy újabb százezrek hagyják el Magyarországot. A Jobbik a remény, hogy ez ne következzen be - mondta Vona Gábor a Jobbik miniszterelnökjelöltje Kolozsváron.

Nem tartja igaznak Orbán Viktor megállapítását, amely szerint a választás tétje, hogy Magyarország bevándorló ország lesz-e. Vona Gábor azt mondta: az igazi tét éppen az, hogy Magyarország kivándorló ország lesz-e vagy nem. A Jobbik miniszterelnökjelöltje kolozsvári sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:

"Ha a mostani kormány marad, az valószínűsíthető, hogy újabb százezrek fogják elhagyni Magyarországot. Ma Magyarországon a Jobbik a remény arra, hogy ez ne következzen be."

Tavaly került napvilágra az a reprezentatív felmérés, ami szerint a 18–40-es korosztályból 680 ezren, minden harmadik ember gondolkodott már azon, hogy más országban folytassa az életét. Egy másik felmérés szerint nagyságrendileg 1,2 millió fő tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – a fiatalok, különösen magas, majdnem 40 százalékos ez az arány; ez körülbelül 530 ezer főt jelent. A megélhetés mellett a megkérdezettek második helyen a kivándorlás okaként az Orbán-kormányt és a Fidesz politikáját említették. 

A FIDESZ MEGVERHETŐ A VÁLASZTÁSOKON 

Vona Gábor kihangsúlyozta, a Jobbik kormányra kerülve meg fogja védeni az országot a bevándorlóktól, a kerítés mellé határőrséget telepít, és elutasítja a bevándorlási kvótákat. A legerősebb ellenzéki párt miniszterelnökjelöltje szerint véget kell vetni Orbán Viktor autokrata, antidemokratikus kormányzásának. A Fidesz megverhető a választásokon, tette hozzá, a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson a jelöltjük a kormánypárt egyik fellegvárában maradt alul, a Jobbik le fogja váltani Orbán Viktor kormányát.

A JOBBIK TÁMOGATJA AZ AUTONÓMIATÖREKVÉSEKET

Vona Gábor mát többször beszélt arról, hogy kormányra kerülve szakítana elődeinek azzal a gyakorlatával, hogy mindent lerombolnak, amit az előző kormányok felépítettek. A jó kezdeményezéseket a Jobbik megtartaná, ilyen a családtámogatási rendszer, amit tovább bővítene, illetve a nemzetpolitikai intézkedések is ebbe a körbe tartoznak. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje kiemelte, megőriznék az eddigi eredményeket, így ahogy mindig is, a jövőben is támogatja a kettős állampolgárok szavazati jogát, a határon túli magyarok oktatási, kulturális, gazdasági, egyházi szervezeteit és intézményeit.

Miniszterelnökjelöltként 18 személyes vállalásának egyike a határon túli magyar közösségek autonómitörekvéseinek támogatása. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a román kormánnyal meg fogják értetni, hogy az autonómia nem ellenségeskedés, hanem pont ellenkezőleg, a megbékélés eszköze.

Ugyanakkor változtatna a Jobbik a magyar kormány és a határon túli szervezetek viszonyán, mert azt tapasztalja, hogy az Orbán-kabinet függőségi helyzetbe taszította az erdélyi magyar szervezeteket és uralkodik fölöttük. Vona Gábor inkább partnerséget ajánl és átláthatóságot a határon túli támogatások rendszerében. 

Újságírói kérdésre Vona Gábor elmondta, nincs olyan erdélyi magyar szervezet, amelyet támogatni akarna a többiek rovására, érzelmileg leginkább az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) tud azonosulni a Jobbik. Beszélt arról is, hogy valószínűleg áprilisban a választásokon a mostani kormánypártok szerzik meg a legtöbb erdélyi magyar szavazatát, majd hozzátette:

"nekünk nem azért fontosak az erdélyi magyarok, mert a szavazóink, hanem azért, mert a testvéreink". 

SOROS ÉS ORBÁN IS VESZÉLYES TERVEI

Az újságírók faggatták arról is az ellenzéki pártelnököt, hogy a hírek szerint a Jobbik orosz támogatást kap. Vona Gábor cáfolta ezeket és megjegyezte, hogy éppen az Orbán-kormány került orosz befolyás alá. A Jobbik kormányra kerülve feloldja a Paksi Atomerőmű bővítésére kötött szerződések titkosságát.
A távirati iroda kérdésére Vona Gábor beszélt a román-magyar kapcsolatok rendezésének lehetőségeiről is, úgy fogalmazott:
 

”Ha mindkét országban a reálpolitika, a józan ész kerül kormányra, nagy valószínűsége van annak, hogy megtaláljuk a közös számításainkat.” 

A Soros Györggyel kapcsolatos újságírói felvetésekre úgy reagált a legerősebb ellenzéki párt vezetője,

a Jobbik sem támogatja mindazt, amit Soros György képvisel, de úgy látja, Soros Györgyöt ma eszközként használják fel Magyarországon azért, hogy a vele való riogatással eltereljék a figyelmet az egyéb, fontos kérdésekről. A Soros-terv mellett az Orbán-terv is veszélyes. Mindkettőtől megvédené a Jobbik Magyarországot.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje lakossági fórumokon ismerteti Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen pártja választási programját, elsősorban a határon túli magyarokkal kapcsolatos elképzeléseket. A látogatás során Vona Gábor aláírásokat gyűjt a kisebbségvédelmi Minority Safepack és a kelet-európai bérek felzárkóztatását célzó béruniós európai polgári kezdeményezéshez is. 

(Forrás: Alfahír)

11 + 1 MINISZTÉRIUMBÓL FOG ÁLLNI VONA GÁBOR KORMÁNYA

Visszaadná a szakértő kormányzás hírnevét a Jobbik, melynek miniszterelnök-jelöltje ma ismertette a választások után felállítandó kormányzati struktúráját. Vona Gábor 11 + 1 minisztériumot fog irányítani, ha megnyerik a választást, mely mellett az évadnyitó rendezvényen ismertetett hét nagy stratégiai terület koordinálására egy-egy stratégiai tanácsot fog felkérni. Újra leszögezte: sem a választás előtt, sem utána nem fognak egyezkedni sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel, sem a DK-val.

A TUDÁS A LEGERŐSEBB FEGYVER A ZSARNOKSÁGGAL SZEMBEN, EZÉRT NEM FOGLALKOZIK AZ OKTATÁSSAL A FIDESZ

A Független Diákparlament vitára hívta a parlamenti frakciók miniszterelnök-jelöltjeit. Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor éltek a lehetőséggel, Orbán Viktor ezúttal sem. Elfogadta a meghívást Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, az MTA tudományos főmunkatársa. A diákokat Kormos Krisztián képviselte. A központi téma ugyan az oktatás volt, a legnagyobb tanulság mégis az, hogy a kormánypártok minden vágya ellenére, továbbra is létezik politikai vitakultúra Magyarországon.

VONA GÁBOR LONDONBAN: LAKOSSÁGI FÓRUM ÉS NEMZETKÖZI TÁRSADALMI SZERZŐDÉS

A Jobbik politikájának egyik kiemelten kezelt pontja a külföldön élő magyarok helyzete, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egyedül Vona Gábor, a párt miniszterelnök-jelöltje látogat el kampánykörútja során több külhoni és külföldi magyar közösséghez is. Ennek egyik állomása volt a tegnap Londonban tartott lakossági találkozó, melynek keretében nem csak a pártelnök előadását hallgathatta meg a szép számú közönség, hanem (mint általában) kérdések feltevésére is volt lehetőség, illetve a rendezvény csúcspontjaként sor került a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Külföldön Is Magyar Mozgalom között létrejött megállapodás aláírására is.