Hírek

"AZ ERDÉLYI MAGYAROKRA NEM SZAVAZÓKÉNT, HANEM TESTVÉREIMKÉNT TEKINTEK"

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje ismertette pártja programját, amelynek része az autonómia megvalósítása és az is, hogy az erdélyi magyar szervezetek kiszabaduljanak a magyar kormány függése alól, hogy partnerek legyenek a jövőben a nemzetpolitikai célkitűzések megvalósításában.

Zsúfolásig megtelt a székelyudvarhelyi művelődési ház koncertterme Vona Gábor lakossági fórumán, ahol a megjelenteket Nemes Csaba Zoltán, a Jobbik udvarhelyszéki szervezője köszöntötte - tudósított az itthon.ma

A Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének alelnöke, Bencsik János felvezetőjében arról beszélt, hogy

bár a külhoni magyaroknak szóló programjuk elérhető a világhálón bárki számára, a személyes találkozásokat semmi nem pótolhatja.

Ismertette azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt nyolc évben a magyar kormány a Jobbik kezdeményezésére és a párt támogatásával valósított meg: a kettős állampolgársággal együtt járó szavazati jog mellett, ilyen volt a Trianon-emléknap, a kárpát-medencei gazdaságfejlesztési terv és a határon túli osztálykirándulások is.

Ismert, január végén hozott nyilvánosságra a Jobbik egy hangfelvételt, amelyen Tállai András kormánypárti országgyűlési képviselő, államtitkár arról beszélt, hogy a Fidesz elveszi a Jobbik javaslatait és témáit és sajátjaként valósítja meg. Azt mondta: “Valljuk be őszintén, hogy azért odafigyelünk, hogy mit mond a Jobbik, és hát próbáljuk azt megcsinálni a parlamentben.”

Bencsik János beszélt arról is, hogy Vona Gábor sokszor jár Erdélyben, többnyire nem újságírókkal, kamerákkal a nyomában, hanem magánemberként. A csíksomlyói búcsúba sem pózolni jár, mint sok más politikus, hanem a székely-magyar testvérekkel együtt áll a nyeregben.

VONA: NÉZZÜNK EGYMÁS SZEMÉBE ÉS BESZÉLGESSÜNK EGY JÓT!

„Tudom, hogy többen vegyes érzésekkel jöttek el, vannak, akikben kételyek, ellenérzések vannak. Azért jöttem, hogy beszélgessünk egy jót, hogy magyar a magyarnak egymás szemébe nézve elmondhassa gondolatait” 

– idézte Vona Gábor bevezető gondolatait az erdélyi hírportál. 

A nap krónikájához hozzátartozik, hogy Marosvásárhelyen élénk, parázs vita bontakozott ki, miután Fidesz-szimpatizánsok a kormánypártok által ismételgetett valótlanságokkal támadták a Jobbik elnökét. Vona Gábor azonban párbeszédet kezdeményezett a hangoskodókkal és elmagyarázta nekik, hogy nem akarja lebontani a határzárat, hanem határőrséget szeretne mellé és bevándorlókat sem fog az országba engedni. Sőt, szeretné felülvizsgálni, hogyan érkezhetett 20 ezer gazdag migráns letelepedési kötvényekkel hazánkba. 

A JOBBIK FELELŐSSÉGET ÉREZ A HATÁRON TÚLI MAGYAROK SORSÁÉRT

Vona Gábor a székelyudvarhelyi fórumon is a választásokon való részvételre kérte az embereket. Elmondta, hogy 2004-ben a Jobbik küzdött a határon túli magyarok állampolgárságáért. Hozzátette azt is, hogy a felmérések szerint a Jobbik az áprilisi választásokon megszorongathatja a kormánypártot.

Leszögezte, hogy nemzeti pártként felelősséget érez és kormányra lépése esetén is a határon túli magyarok sorsáért.

A folytatásban a Jobbik miniszterelnök-jelöltje elmondta: 

„Nem a Jobbik kapja az erdélyi magyarok szavazatainak többségét, ebben biztos vagyok, de kötelességem itt lenni, kötelességem egy nemzeti párt jelöltjeként ismertetni programomat. Nem szavazóként tekintek az erdélyi magyarokra, hanem testvéreimként.” 

Hozzátette: nem kívánnak változtatni a jelenlegi kormány nemzetpolitikáján, továbbra is kiállnak a kettős állampolgárságért s a határon túliak szavazati jogáért. Utóbbiról szólva sajnálatát fejezte ki, amiért Magyarországon ma újra napirendre került ez a kérdés.

NE BUDAPEST MONDJA MEG, HOGY MIT SZERETNÉNEK AZ ERDÉLYIEK!

A folytatásban a Jobbik miniszterelnök-jelöltje beszélt arról, hogy min változtatna a határon túli kapcsolatokban: az erdélyi magyarság pártjai ne legyenek függő viszonyban a magyar kormánnyal. 

Leszögezte, partnerséget ajánl és nem függőséget, illetve új alapokra helyezné Budapest és az itteni emberek kapcsolatát. Azt mondta,

fontos lenne, hogy ne a magyar fővárosban mondják meg az erdélyi magyaroknak, hogy mit tegyenek, hanem az utóbbiak mondják meg, hogy mit szeretnének. 

Nagyobb átláthatóságot sürgetett a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a határon túli magyarságnak nyújtott támogatások rendszerében is. Vona Gábor csalódottan beszélt arról, hogy az autonómia-törekvésekben nem volt érdemi előrelépés, Magyarországon is jobbára csak zárt üléseken beszélgetnek Székelyföld önrendelkezéséről, miközben a világ nem tud ezekről, s a román-magyar kétoldalú tárgyalásokon is „elfelejtődik” ez a kérdés.

Vona Gábor hozzátette: 

„Fontos lenne elvinni a nagyvilágba az autonómia ügyét, amihez viszont szövetségeseket kellene találni, hiszen egy isztambuli tüntetést leszámítva, amikor előadásom után török egyetemisták székely zászlóval vonultak a román nagykövetség elé, egyetlen országban sem követeltek autonómiát a székelyeknek.” 

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje elmondta, a magyarországi pártok elnökei közül elsőként írta alá a Minority Safe Pack nevű kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést – az autonómia kérdésére visszatérve hangsúlyozta: végre meg kellene értetni Bukaresttel, hogy az autonómia nem a konfliktus forrása, hanem a megbékélés záloga.  

"Ez egy történelmi ígéret, egy 21. századi igény. Manapság mindenkinek van joga Európában, miért éppen a székelyeknek ne lehetne?” 

– tette fel a kérdést.

HA ORBÁN MEGY, A KERÍTÉS AKKOR IS MARAD

Vona Gábor beszélt a pártja és személye ellen folytatott lejárató kormányzati hadjáratról is. Arra kérte a hallgatóságot, hogy erős kritikával figyeljék, amit róla terjeszt a fideszes média, hiszen leírták már róla, hogy homoszexuális, azt is, hogy terrorista és Allah-imádó is. 

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje kitért arra is, hogy a kormánypropaganda állításaival szemben, akkor sem lesz bevándorló ország Magyarország, ha a Jobbik nyeri a választásokat. Hozzátette: 

„A kerítés felállítását is a jobbikosok javasolták először, s a határzár felállításához szükséges kétharmadot is a Jobbik támogatásával kapta meg a Fidesz. Nem akarjuk lebontani a kerítést, sőt, visszaállítanánk a határőrséget is, hiszen az ők dolguk a határvédelem. Mi is határozottan visszautasítjuk a kvótákat, mi is megvédjük az országot a migrációtól! Ne jöjjenek hozzánk azok, akik nem tudnak beilleszkedni a mi társadalmunkba, a háborús menekülteket fogadják be a szomszédos, gazdag muszlim országok.” 

Vona Gábor elmondta, hogy

az Orbán-kormány a kormánypropaganda dacára fogadott be titokban migránsokat, utólag kiderült, hogy számos bűnöző és embercsempész is van közöttük. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje úgy véli, hogy a választások valódi tétje nem azt, amit Orbán Viktor ismételget, hogy bevándorló ország lesz-e hazánk, hanem hogy kivándorló ország lesz-e.

„Orbán Viktor azt mondja, kalandvágyból mennek el fiataljaink, holott ma ahhoz kell kalandvágy, hogy otthon maradjanak” – jegyezte meg Vona Gábor. 

NEM KELL MINDEN EGYETÉRTENI, DE TISZTELNI KELL A MÁSIKAT

A fórumon természetesen lehetőség volt arra, hogy bárki, bármit kérdezzen. Felmerült Soros György személye, akiről a Jobbik miniszterelnök-jelöltje elmondta, a milliárdos világról alkotott elképzeléseivel nem ért egyet, és nem volt Soros-ösztöndíjas sem. 

A választások esélyéről is faggatták, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, azt tapasztalja, hogy Magyarországon egyre inkább érik a kormányváltó hangulat, főleg a fiatalok körében, de megnyugtatta a jelenlévőket, hogy a Fideszt egyedül a Jobbik tudja leváltani. 

„Hála Istennek Gyurcsány Ferenctől nem kell tartani” 

– mondta a jelenlévők derültségére a pártelnök. Az eszmecsere során néhány jelenlévő indulatoktól sem mentesen szegezte kérdését a pártelnöknek, aki rövid, tömör válaszaiban leszögezte: 

„Arra kérem Önöket, április 8-ig hallgassanak meg mindenkit, hiszen ha eljutunk odáig, hogy meg sem hallgatjuk egymást, akkor Gyurcsány Ferenc győzött! Nem kell mindenben egyetértenünk, csak tudnunk kell egymás szemébe nézni, s tisztelni a másikat” 

– jelentette ki Vona Gábor, aki zárásként azt ígérte, amennyiben kormányra kerülnek, mindent megtesznek, hogy azoknak is bizonyítsanak, akik most nem őket támogatják.

(Forrás: Alfahír)

A vasárnapi választások igazi tétje nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás - interjú Vona Gáborral

Azt gyanítom, meglepetés fog születni, ugyanis a korábbi Fidesz-szavazóknak az a része, amelyik valóban fontosnak tartja a polgári és konzervatív értékeket, el fog fordulni ettől a kormánytól, amely páros lábbal tiporja tetteivel a csupán a szólamok szintjén hangoztatott elveket. Van egy olyan érzésem, hogy a Fidesz szavazóbázisának jelentős része képtelen megemészteni, hogy az általuk támogatott párt lényegében szétlopta az országot – mondja Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.