Hírek

VOLNER: ORBÁN AZ ÁSZ-T HASZNÁLJA A JOBBIK MEGSEMMISÍTÉSÉRE

Politika

Végérvényesen eldőlt, hogy Orbán Viktor meg akarja szüntetni az egyetlen kormányváltó erőt - jelentette ki hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Volner János, a Jobbik frakcióvezetője.

A volt fideszes képviselő, Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék (ÁSZ) hétfőn, kora délután közleményben jelezte, hogy január 8-án élesítik a Jobbikra kiszabott bírságot, a pártnak 15 napon belül fizetnie kell.

Volner János szerint nyilvánvalóvá vált, hogy Orbán Viktor retteg a Jobbiktól és az elszámoltatástól. A frakcióvezető hangsúlyozta: joggal, mert a nagy halakat valóban utol fogja érni a felelősségre vonás.

A politikus kijelentette: az ÁSZ köteles lett volna a Jobbik minden észrevételét véleményezni és konkrétan megválaszolni. Ennek ellenére azonban kísérletet sem tettek arra, hogy a Jobbik összesen 36 oldalas jogi érveit figyelembe vegyék, és az alapján hozzanak határozatot.

A Jobbik frakcióvezetője leszögezte: Orbán Viktor kézi vezérelve használja az ÁSZ-t, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, Domokos László alá sem merte írni saját kezével a határozatot, mert valójában retteg attól, hogy a jobbikos felelősségre vonás, illetve elszámoltatás utoléri.

„Ne hajtsa nyugodtan álomra a fejét”

 - mondta Volner.

A Jobbik frakcióvezetője újságírói kérdésre elmondta: a Jobbiknak nincs pénze arra, hogy kifizesse a büntetést, ezért nagyobb erővel újraindítják a gyűjtést. Jelenleg 50 millió forintnál tartanak.

Arról a párt országos elnöksége fog dönteni a héten, hogy elkezdik-e kifizetni az ÁSZ-büntetést, illetve, hogy szerveznek-e újabb tüntetést.

Ez a döntés a Jobbikot pénzügyileg megsemmisítette, nincs pénzük a kampányra – erősítette meg Volner János. Vizsgálják a lehetőségét, hogy lehet túlélni a mostani helyzetet, mert jelenleg nincs pénz a párt szakértői apparátusának fenntartására sem.

A frakcióvezető ismét elmondta: az ÁSZ kettős mércét alkalmaz, mivel a Fideszt nem vizsgálják.

„A rendszerváltás óta még nem történt olyan, hogy állami intézményekkel semmisítsék meg a legerősebb kormányváltó erőt”

 -jelentette ki. Hozzátette: a Jobbik az adatszolgáltatásra most is nyitott az ÁSZ felé.

ORBÁN ÖKLE DECEMBERBEN CSAPOTT LE AZ ELLENZÉKRE

Az ÁSZ tavaly december 6-án jelentette be, hogy „tiltott pártfinanszírozás” miatt, több mint 660 millió forintos büntetéssel sújtja a pártot. Volner János frakcióvezető akkor kijelentette: a Fidesz által kialakított helyzetben kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a 2018-as országgyűlési választáson.

December 15-én a Jobbik az épülő diktatúra ellen, a magyar demokrácia védelme érdekében szervezett tüntetést a Fidesz budapesti székháza elé, amelyen más ellenzéki pártok politikusai és aktivistái is részt vettek.

Még decemberben a Jobbik egy észrevétel-, illetve kifogáslistát készített az Állami Számvevőszéknek. Volner János az észrevételeik átadáskor, az ÁSZ budapesti székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján jogsértőnek, szakmaiatlannak és minden valóságot nélkülözőnek nevezte a számvevőszék megállapításait.

A karácsonyi ünnepek előtt négy ellenzéki pártot, az Együttet, az LMP-t, a Párbeszédet és a Demokratikus Koalíciót is megbüntette az Állami Számvevőszék. Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója közleményében akkor úgy fogalmazott:

„Sajnáljuk, hogy igazunk lett, amikor a Jobbik 663 milliós büntetése után figyelmeztettünk arra, hogy ma a Jobbik, holnap a többi ellenzéki párt, holnapután meg minden, a kormány egyeduralmi törekvéseinek útjában lévő társadalmi csoport kerül majd sorra.”

(fotó: Béli Balázs / Alfahír)

A vasárnapi választások igazi tétje nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás - interjú Vona Gáborral

Azt gyanítom, meglepetés fog születni, ugyanis a korábbi Fidesz-szavazóknak az a része, amelyik valóban fontosnak tartja a polgári és konzervatív értékeket, el fog fordulni ettől a kormánytól, amely páros lábbal tiporja tetteivel a csupán a szólamok szintjén hangoztatott elveket. Van egy olyan érzésem, hogy a Fidesz szavazóbázisának jelentős része képtelen megemészteni, hogy az általuk támogatott párt lényegében szétlopta az országot – mondja Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.